[...] 960 kcal, np. 60 g tłuszczy, czyli 540 kcal. Daje to 1980 kcal. Należy pamiętać o tym, iż wartość energetyczna protein de facto nie wynosi wcale 4 kcal dla 1 g. Efektywnie białko ma znikomą wartość energetyczną i jest praktycznie niemożliwe by od niego utyć. Jeśli chcesz zredukować tkankę tłuszczową – stopniowo odejmujesz np. 200-300 kcal [...]
[...] przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. Nie popadaj w skrajności. Nie rezygnuj całkowicie ze spożycia ryb, ale też nie jedz ich na potęgę dzień w [...]
Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej. [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Aktualizacja: 22 kwietnia 2021 Odżywka białkowa jest stałym elementem diety sportowca, który ze względu na zwiększoną aktywność fizyczną, potrzebuje więcej protein w diecie. Niezależnie od tego, jaki sport uprawiamy, trening generuje większe zapotrzebowanie na białko. Śmiało można napisać, że koncentrat białek serwatkowych jest białkiem wysokiej [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
Aktualizacja 26.05.2021 Sportowiec, zwłaszcza wyczynowy, powinien dbać o każdy aspekt mający wpływ na zdolność jego organizmu do wykonywania zaplanowanych obciążeń treningowych.
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
[...] owoce sezonowe, ryż, awokado, orzechy i pełnoziarniste pieczywo. Nie zawsze jest w stanie zaspokoić spożycie odpowiedniej ilości białka z samego pożywienia. Wtedy sięga po białko serwatkowe, albo wegańskie źródło białka z grochu. Jednak zdarza jej się zrobić od czasu do czasu tzw. “cheet day” i wówczas pozwala sobie na zjedzenie wszystkiego, co [...]
[...] w przypadku problemu z nadwagą wartość energetyczną diety należy obniżyć o taką samą ilość kalorii. Białko Aktywność fizyczna generuje większe zapotrzebowanie na białko oraz surowce energetyczne. Szacuje się, że białko powinno stanowić 20 – 25% kalorii w diecie. Najlepszymi jego źródłami są mięsa, ryby, jaja i nabiał, a także warzywa [...]
Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Siła chwytu pozornie tylko nie stanowi problemu dla większości trenujących. Dzieje się tak głównie z powodu doboru ćwiczeń, które nie obciążają przedramion oraz dłoni, oraz nie wystawiają na próbę siły chwytu. Mówię o współczesnych zawodnikach stosujących wyrafinowane maszyny, które ułatwiają wykonanie treningu. Referencje: [...]
Aktualizacja 15.02.2023 Odchudzanie jest złożonym zagadnieniem i wymaga zmiany codziennych nawyków. Aby utrata tkanki tłuszczowej była możliwa i postępowała z tygodnia na tydzień, warto zadbać o kilka elementów. Na początek poznasz podstawowe informacje, które mają wpływ na odchudzanie. Dowiesz się, jak prowadzić dietę, jakie aktywności fizyczne [...]
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]
Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]
[...] kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia nieco większe przyrosty masy mięśniowej, w porównaniu do podawania protein razem z węglowodanami (34.5 g [...]
[...] diety jest lepszy do kontroli nadciśnienia? Tego nie wiadomo, jednak w jednym z badań większą redukcję ciśnienia krwi odnotowano na diecie wysokotłuszczowej – LC (28% białko; 14% energii stanowiły węglowodany, mniej niż 50 g dziennie; 58% energii dostarczały tłuszcze), w porównaniu do diety diety HC (17% białko; 53% energii stanowiły [...]